German Quality

olajanalizálás cikk

Vérvizsgálat a gépész urak számára

Beszélgetésünk időpontját még márciusban egyeztettük Cserti Józseffel, az ADDINOL Hungária Kft tulajdonos ügyvezetőjével. Akkor azt mondta, néhány hónap múlva egy új és különleges fejlesztésükről készíthetek riportot. Tudom a cégről, hogy prémium minőségű olajokat és egyéb kenőanyagokat forgalmaz, e szakma elismert szereplőjeként jegyzik, forgalmuk pedig a gazdasági környezet stagnálása ellenére folyamatosan növekszik.

– Miért várakoztatott? Mi történt március óta?
– Köszönöm a türelmét. Már biztonsággal beszámolhatok Önnek egy jelentős profilbővülésről, hisz vadonatúj berendezésünkkel az eredményes próbaüzem is megtörtént. A várakozásaink pedig tökéletesen igazolódtak. Az új szolgáltatásunkról érkező első visszajelzések meggyőző erősségűek.

– Mondja el konkrétan mi ez a berendezés? Mire való? Mitől lehet olyan fontos dolog ez valakiknek?
– Ez a berendezés egy nagy teljesítményű, számítógéppel vezérelt komplex olajlaboratórium. Képes a használatban levő gépek állapotát az olaj vizsgálata útján ellenőrizni. Az egyes mérési eredmények rendkívül gyorsan, nagy pontossággal készülnek és perceken belül akár a netről letölthető Partnereink számára. A szűrési analitika használata precíz támpontotokat ad a karbantartó szakemberek számára. Természetesen a korszerű gépi technológiához –  (Európában ez a negyedik ilyen analizáló. A referenciák tömege az amerikai kontinensről származik) – testhez álló szolgáltatás csomagot is kínálunk, amelyet a Partnereink gépparkjához és egyeztetett igényeihez formázunk.
– A prevenció lehetőségét kínáljuk szerződött Partnereinknek, akik így erősíthetik a saját fejlődésüket, odafigyelhetnek értékeikre, a jövőjük érdekében elemezhetik működésüket és megfontolt döntéseket hozhatnak.

– Kik azok a Partnerek? Miért kellene a profi cégek számára még egy alvállalkozó a gépeikhez?
– Partnereink tevékenységi köre nagyon széles. Lényegében, aki 20 liter feletti olajtöltettel üzemeltet gépet, már biztosan jól jár velünk. Amiért pedig igényelnek bennünket az nyilvánvaló: – Szeretnek gyorsabban fejlődni és kedvelik a műszaki biztonságot. Ön is tudja, hogy az ipar, a közlekedés, a mezőgazdaság szereplőinek évről-évre növelniük kell a cégük termelékenységét. A tavalyi hatékonyság megismétlése = lemondani a növekedésről, veszteni a versenyképességből, esetleg kiszorulni a piacról. A verseny nem kegyelmez! Követel! Odafigyelést, folyamatos invesztációt, technológiai fejlesztést. A mi szerepünk az odafigyeléshez kapcsolódik. Érzékszerveinkkel csak felületes képet kapunk az egyes termelést végző gépeink aktuális állapotáról. E gépekben alkalmazott olajból vett 1 deciliternyi minta analizálásával azonban már lényeges információk birtokába jutunk.

– Az olaj viszkozitását mérik meg?
– Azt is mérjük 40°C és 100°C–on és még további 26 szempont szerinti megfelelést tudunk vizsgálni. A használt olaj fizikai, vegyi állapotából, a kívülről érkező por, nedvesség, üzemanyag tartalomból, a gép belsejéből származó egyes fémkopadékokból precízen kirajzolódik az aktuális gépállapot. Természetesen a normálistól eltérő diagnózis azonnal felveti a beavatkozás szükségességét.

– Az is kiderülhet egy ilyen olaj-vizsgálat során, hogy az olaj sokkal tovább alkalmazható mint a szokásos használati terminusa?
– Erre a kérdésére számítottam és idézek egy jeles kutatóintézet összegző megállapításaiból: gondolta Ön?
– az előre ütemezett olajcserék 65%-a feleslegesen korán történik meg,
– az előre ütemezett olajcserék 25%-a már elkésett,
– az előre ütemezett olajcserék 10%-a optimális időzítéssel került elvégzésre.
(On-Site-Analysis kutatóintézetének megállapítása 400 000 bázis-vizsgálat alapján )
– A fenti kérdésére, hogy a csereintervallum növelhető-e? Gyakran mondjuk, hogy igen, biztonsággal növelhető. Bár kevésbé a motorolajakra, mint inkább a hajtómű és hidraulika töltetekre jellemző ez markánsan.

– Mikor mondják, hogy elkésett az olajcsere?
– Ritkán fordul elő, hogy a gépkönyv előírása alapján ajánlott csere ciklust, – egyéb műszaki ok híján – a megfelelő specifikációjú olaj nem bírja végig. Változatos okok miatt a kívülről érkező, szinte észrevétlenül bejutó szennyezések a legfőbb ellenségei az olajozott fődaraboknak. Néha az alkatrészek kopása is hangsúlyos, de ennek indítéka is többnyire kívülről érkezik. Tulajdonképpen a felgyorsult belső amortizálódáskor már elkésett minden további olajcsere, hisz a javítás elmulasztása olajcserével nem pótolható.

– Az Önök vizsgálatával megelőzhetőek a súlyos kopások?
– Ez a lényeg! A rendszeres vizsgálatok a kezdet kezdetén érzékelhetővé teszik a normál kopási értékek megugrását, így a korai beavatkozás csekély költséggel és időveszteséggel megtörténhet. A Partnerrel közösen kidolgozott monitoring terv szisztematikus alkalmazásával a karbantartási költségek leszoríthatók. Legyen szó akár ipari hajtóműről, traktorról, fröccsöntő gépekről vagy kamionról, az üzemeltetési költségek optimalizálódnak, a súlyos üzemzavarok pedig elkerülhetők.

– Gratulálok az új szolgáltatásukhoz! Nyugtasson meg, azért még továbbra is kiszolgálják olajjal az egyszerű autós embereket?
– Természetesen. Aki a minőséget kicsiben nem tudja átadni, az nagyban sem képes azt szállítani. Próbáljon ki Ön is! Hívjon és tapasztalni fogja!

ADDINOL Hungária Kft.
H-8800 Nagykanizsa, Virág Benedek u. 4.
Műszaki vezető: +36 30 920 5520
Telefon/fax: +36 93 315 039
Web: www.addinol.hu
E-mail: posta@addinol.hu