German Quality

Olajanalízis

Közlekedés Mezőgazdaság Ipar/Gázmotor

Az olajvizsgálat egy jó lehetőség.

Az ipari gépek diagnosztizálására használatos technológiák egyre fejlettebbek. Alkalmazásukkal újabb és újabb lehetőségek tárulnak fel a motorok, hajtóművek, hidraulika egységek üzembiztonságának növelésére.

A berendezések állapotfeltárására használatos „vérvizsgálat” modernizációja is új fejezethez érkezett:

A korábbi évek hagyományosnak nevezhető labortechnológiája mellett Európában is megjelent az automatizált, nagyteljesítményű, számítógéppel vezérelt olaj analizátorok alkalmazása.
Kiemelkedő haszna a hagyományos laborvizsgálatokkal szemben, hogy a vizsgálati idő rövidülése, az objektivitás erősödése mellet a mérési technológia költségei is csökkennek.

 Az olajvizsgálat előnyei

 • A gépek élettartama növekszik, lecsökken a meghibásodások száma és költsége
 • Az üzemeltetési, karbantartási ciklusidők optimalizálhatók.
 • A környezeti terhelés, olajszennyezés csökken.
 • Gazdaságos és költséghatékony üzemeltetést segíti.
 • Proaktív karbantartási módszer alkalmazása olcsóbb és hatékonyabb a TMK-nál.
 • A monitoring jellegű olajvizsgálattal feltárhatók az idegen anyag bekerülések. (ilyenek például a por, víz, üzemanyag, fagyálló) Fontos, hogy bőven a műszaki károsodás bekövetkezése előtt, még a prevenciós szakaszban figyelmeztet a szükséges beavatkozásra.
 • A nagyobb volumenű (200-3000 liter) töltetek cseréje helyett, a laboreredmények szerinti helyreállító szűrési vagy egyéb kezelési módszer választható.

A megbontás nélküli gépdiagnosztika módszerei közül gyakran alkalmazzák a thermográfiát, az ultrahangot, a rezgésdiagnosztikát hibafeltárásra. A kenőolaj töltettel működő berendezések esetében a prevencióra az olajdiagnosztika alkalmazása a célravezető. Hatékonyságának köszönhetően számos bosszúságot és anyagi kárt elkerülhetünk. A berendezések élettartama pedig hosszabbodik. Az olajvizsgálat alkalmazása napjainkra egy szerény költséggel igénybe vehető lehetőséggé vált. Biztosan állítható, hogy ezt a mai lehetőséget az ágazati verseny holnapra már a gépüzemeltetők számára kötelezővé teszi.
Érdemes tudni, hogy a monitoring jellegű olajvizsgálat dokumentumai az adott gép eladásakor joggal keltenek bizalmat. Egy „szervizkönyv” értékével növeli piacképességet.

Milyen problémák származhatnak az olajcseréből?

A közhiedelemmel ellentétben az olajcsere nem mindig tesz jót a motornak. Néhány szervizben a szakemberek egyszerűen leeresztik a régi olajat, ezt követően pedig egyből feltöltik a rendszert az újjal. Arra sajnos sokan nem figyelnek, hogy a műszerben még bőven marad a régi olajból, ezért az előbb-utóbb összekeveredik az újjal, tehát az olaj ismét szennyezett lesz.

Ez sajnos számos gondot szül, mint például:

 • A szennyeződés lerakódhat
 • Koptató hatást fejthet ki
 • Eltömődést okozhat
 • A következő szerviz során félrevezető lesz az olaj állapota (a nemrég cserélt olaj ismét szennyezett, ezért azt gondolhatjuk, hogy maga a berendezés romlott el)

Mindezek tükrében erősen ajánlott az olajcserét egy átöblítéssel megszakítani, így a teljes olajmennyiség távozik a motorból.

Ha szeretné elkerülni az efféle gondokat, nálunk a legjobb helyen jár! Tekintse meg olaj webáruházunk kínálatát, valamint jól képzett és tapasztalt szakembereink állnak rendelkezésére minden olajvizsgálatot érintő kérdésben!

addinol.hu

Képzett munkatársaink az egyes gépészeti ágazatokból származó olajvizsgálati tapasztalataikkal személyre szabott, optimális megoldást képesek ajánlani a további gépüzemeltetésre.
Bővebb tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal!

Tudja Ön, hogy:

– az előre ütemezett olajcserék 65%-a feleslegesen korán történik meg,
– az előre ütemezett olajcserék 25%-a már elkésett,
– az előre ütemezett olajcserék 10%-a optimális időzítéssel került elvégzésre.
( On-Site-Analysis kutatóintézetének megállapítása 400 000 bázis-vizsgálat alapján )

ujsag

Az olajanalizálásról közérthetően
(újságcikk Pannon Lapok 2013. 06. 21.)

Cégünk összegzést végzett kétezer olajminta analizálás eredménye alapján.
Megállapítást nyert, hogy a gépek, motorok, hajtóművek üzembiztonságának növelésére miden ismert egyéb monitoring módszernél hatékonyabb eljárás a rendszeres olajvizsgálat. Az OSA-laboratórium olaj vizsgálatának alkalmazása gyors, költségkímélő és 100% -os biztonságú javaslatot képes adni a gép további üzemeltetéséhez.

Egyaránt igaz a motorolaj, hidraulikaolaj, hajtóműolaj és ATF olajok vizsgálatára!

Ezek közül a következőkben megemlítünk néhány jellemző példát, ahol az ADDINOL Hungária Kft olajvizsgálatával jelentős költségeket sikerült megtakarítani.

Közlekedés Mezőgazdaság Ipar/Gázmotor

A mérési technológia és az eredmények az ASTM akreditációval rendelkeznek. ASTM (American Society for Testing and Materials)

Ingyenes LubeTrak online eléréssel, az azonnali eredményekért.

Amennyiben felkeltette érdeklődését olajvizsgálatunk, vagy kérdése adódna, keressen minket az alábbi lehetőségen keresztül, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

  Név, Cégnév (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet